Erdei iskola Orfűn

Október harmadik hetében (2013. október 14-18. között) Egyesületünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-RITP-MPA-12-008 kódszámú pályázati támogatás segítségével erdei iskolát szervezhetett három roma származású tanulókat nevelő iskola tanulóinak.

Az erdei iskola alatt a tanulók sok új ismeretet, és nem utolsó sorban értékes ismeretségeket, kapcsolatokat szereztek. Megtanultak együtt dolgozni, játszani, szabadidejüket hasznosan eltölteni. Jobban megismerték saját osztálytársaikat is, kiderült, hogy mindenki tehetséges valamiben, amivel a közös munkához hozzá tud járulni.

Az alábbiakban Bia – az egyik szervező gondolatai olvashatók:

  „Erdei iskola ősszel - jó lenne minden évszakban minden gyereknek!

Szeretem ezt a módszert, élménypedagógia a javából és a gyerekek másik oldala is megismerszik - ami nemcsak az iskolai tanulással kapcsolatos. Kiderül, hogy jól tudnak együtt almát darabolgatni, szőlőt leszemezni, lekvárt főzni, káposztás lecsót készíteni, palacsintát sütni... barlangot mászni, gyógynövényeket és festőnövényeket gyűjteni, használni... konfliktusba keveredni és azt megoldani... saját ötletből patakot tisztítani... tátott szájjal autentikus cigány népdalokat hallgatni... fát vágni és tüzelni...

Az Erdei Iskola Egyesülettel írtunk egy pályázatot ( és megnyertük :)), ahol több iskola kis létszámú osztályait hoztuk össze egy egy hetes erdei iskola programra. Ma velük voltunk Marikával és Ágival - a profi pedagógusokkal és Timivel - aki a világ legjobb káposztás lecsóját készíti (egy kisfiú szerint "kő még" típusút), gyönyörűen énekel és ért a kamaszlányok nyelvén is... Együtt jöttünk hazafele és nem fogytunk ki az élmények megosztásából... Végül abban is megegyeztünk, hogy minden elismerésünk a pedagógusoké Nem lehet könnyű ezt minden nap csinálni."