Hortobágy

Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta (Kulturális örökség része - kultúrtáj 1999.) készítette: Börcsök Áron

A Hortobágyi Nemzeti Park

Bevezetés

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és legnagyobb kiterjedésű Nemzeti Parkja. 1973-ban alakulhatott Nemzeti Parkká, és jelenleg 74.820 Ha védett területről beszélünk. A UNESCO Világörökség Bizottsága 1999. december 1-én vette fel a Világörökség listára.

A terület rendeltetését az alábbiakban lehet összefoglalni:

Védje és fejlessze a puszta jellegzetes természeti értékeit, őrizze a Hortobágy sajátos pusztai tájképét, növény- és állatvilágát.

Biztosítsa a Hortobágy különleges madárvilágának háborítatlan fészkelését és vonulását. Természetes körülmények között, hiteles formában őrizze és mutassa be a hagyományos pusztai életformát, a kiveszőfélben lévő ősi magyar állatfajtákat és a Hortobágy kulturális értékeit, történelmi emlékeit, tekintettel ezek kiemelkedő hazai és nemzetközi jelentőségére.Látnivalók listája a teljesség igénye nélkül:

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar, Tourinform Iroda 4071 Hortobágy, Petőfi tér 13. Tel./Fax: 06/52 589-321, Tel.: 06/52 589-000 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hortobágyi Vadaspark Tel./Fax: 52/589-321; Tel.: 52/589-000 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. további információk: vadlo.hu


Hortobágy-Halastavi Kisvasút Hortobágy-Halastó Tel./Fax: 52/589-321; Tel.: 52/589-000 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Egyek-pusztakócsi mocsarak, Egyek-pusztakócsi tanösvény (kultúrtörténeti érték): Meggyes csárda, megközelíthető a 33-as főúton az egyeki útelágazásnál vagy Kócsújfaluból

Hortobágy – Halastó Öreg-tavi tanösvény (Halastavak és mocsarak a Hortobágyon) - A Hortobágy-halastavi tanösvény kitáblázott tanösvény és madárles rendszer. Megközelíthető a 33-as főúton a 67. kilométerkőnél

Szálkahalom, Szálkahalmi tanösvény Bemutatás: a parkolóból kitáblázott tanösvény indul, a kilátótoronyhoz. Megközelíthető a 33-as főúton a 79. kilométerkőnél

Pusztai Állatpark (Régi magyar háziállatok parkja) 4071 Hortobágy, Tornyi-domb Tel.: 06/52 701-037 e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., honlap:www.pusztaiallatpark.hu Régi magyar háziállatok bemutatása.

Mátai Ménes (Hortobágy-Máta) Tel.: 06/52 589-369; Fax: 06/52 369-087 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., honlap:www.hortobagy.eu A Mátai Ménes 300 éves múltra tekint vissza, Európa tradicionális ménesei közé tartozik. Törzsistállói munkaidőben szabadon látogathatók. Legnépszerűbb programja a pusztakocsikázás, melynek keretében a vendégek természetes környezetükben találkozhatnak a nóniusz ménessel, a magyar szürke- és bivaly gulyával, a rackanyájjal, a mangalica kondával, illetve az ezeket őrző csikósokkal, gulyásokkal.

Karcagi Szélmalmi Fogadóház 5300 Karcag, Vágóhíd u. 1. A fogadóház a műemlék szélmalommal szemben található. Az 1858-ban épült szélmalom az országban található legnagyobb ilyen típusú kétvitorlás malom. A malom valamikori tulajdonosának a fia, aki maga is itt dolgozott, mutatja be hozzáértéssel az értékes műemléket.

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény Poroszló Tel.: 30/466-3300, 30/278-7378 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., honlap:www.vizisetany.hu A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó lenyűgöző növény- és állatvilágába.

Veres Péter Emlékház 4060 Balmazújváros, Kadarcs u. 6. Tel./Fax: 06/52 370-217Az 1860-ban épült szegényparaszti lakóházban élt és dolgozott a II. világháború végéig Veres Péter író, politikus és innen indult munkássága is. A lakóház egy háromosztatú parasztház, szoba - pitvar - kamra elosztással. Ezekben a helyiségekben ismerkedhetnek meg az író munkásságával és használati tárgyaival, levelezéseivel, műveivel, illetve az 1920-30-as évekből származó szegényparaszti lakószobával.

Ősök ösvényén Dr. Kun Péter tanyája Tel.: 06/20 986 81 53 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Az Ősök ösvényén elnevezésű 4 órás, illetve 6 órás program résztvevői a pusztai állattartásra alapozott nomád életmód jellegzetességeivel, a nomád kultúra világával ismerkedhetnek meg.


Hortobágyi Madárpark Madárkórház Alapítvány Cím:4071 Hortobágy, Petőfi tér 6. Tel/Fax.: 0652/369-181 Mobil: Dr. Déri János: 0630/9-435-494 E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., web:www.madarpark.hu, www.madarkorhaz.hu, madarpark.blog.hu Túravezetés: Déri Balázs: 0630/6868-635

Témajavaslatok a Hortobágyra Erdei Iskoláknak:

Témák (évszak megjelöléssel):

Javasolt korosztály (év):

4-6

6-11

11-14

14-18

Megjegyzés:

Tanösvények részleges bejárása (tavasz, ősz)

A tanösvény bejárásának hosszát szabjuk a csoport fizikai állóképességéhez, témáját a korosztálynak megfelelően alakítsuk

x

x

-

-

Tanösvények teljes bejárása (tavasz, ősz)

Az idősebb korosztályokkal a több kilométer hosszú tanösvények bejárása nem okoz gondot

-

x

x

x

Madárgyűrűzés (tavasz)

Az idősebb korosztályokkal ki lehet próbálni a gyakorlatban is

-

x

x

x

Madárvonulás (ősz)

Vonuló madárfajok megfigyelése az őszi Hortobágyon

x

x

x

x

A hortobágyi Madárpark élete (tavasz, ősz)

Betekintés a madarak gyógyításába, gondozásába

x

x

x

x

Ismerkedés a régi magyar háziállatokkal (tavasz, ősz)

A gyerekek testközelből, nagy tömegben nézhetik meg ezeket a lenyűgöző állatokat

x

x

x

x

Tavaszi virágözön (tavasz)

Hortobágyi sétával egybekötött ismerkedés a Hortobágy tavaszi virágaival

x

x

x

x

Gombák (ősz)

Ismerkedés a gombákkal, kizárólag szakavatott vezetővel!

-

x

x

x

Csillagos égbolt a Hortobágyon (tavasz, ősz)

A Hortobágyi Nemzeti Park területe kevéssé fényszennyezett, ezért kitűnő lehetőség adódik csillagászati megfigyelésekre. Ehhez a Nemzeti Park is lehetőséget biztosít

-

-

x

x

Múzeumok látogatása (tavasz, ősz)

Esős napokon, ill. pihenésképpen javasolt

x

x

x

x

Népi kézművesség (tavasz, ősz)

bemutatása, kipróbálása az idősebb korosztályokkal

x

x

x

x

Ősök ösvényén (tavasz, ősz)

A letűnt nomád életforma felelevenítése

x

x

x

x

A hortobágyi tankcsata (tavasz, ősz)

Az emlékműnél drámajáték eljátszása a gyerekekkel, ami megelőző iskolai előkészítést igényel

-

-

x

x

 

A fenti témajavaslatokat ajánlom azon pedagógusok figyelmébe, akik 3-5 napra szeretnék elvinni osztályukat erdei iskolába és a programokat maguk állítják össze. Természetesen a speciális programok esetében kérje szakértők közreműködését, akik megfelelő helyi ismerettel és felszereléssel rendelkeznek.

Film ajánló:

A Hortobágy legendája: http://www.youtube.com/watch?v=rA1m63mDVVI

Világörökség helyszínek – Hortobágy: http://www.youtube.com/watch?v=XFEsvVpTD3I

Hortobágy (1936): http://www.youtube.com/watch?v=YxCael_i5EY