Rendszergondolkodás a fenntarthatóságértRendszergondolkodás a fenntarthatóságért
elnevezésű pályázatunk a
Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja
támogatásával valósult meg.  Programunkat három helyszínen: Kővágószőlősön, Lakitelken és Szögligeten valósítottuk meg. A résztvevők köre a kistérségek óvodáinak, iskoláinak, önkormányzatainak, kistérségi társulásainak, nemzeti parkjainak és a Magyar Madártani Egyesület munkatársainak a soraiból tevődött össze.

A program célja az volt, hogy a különböző területeken dolgozó, de a fenntartható fejlődést, a környezet védelmét kiemelten kezelő emberek között kialakuljon egy párbeszéd a kistérségek környezeti állapotának javításáért. A helyi értékek előtérbe helyezésével, a felek összefogásával javuljon a magyar vidék állapota. Ismerjék meg és a jövőben közösen igyekezzenek megvalósítani az iskolai környezeti nevelési valamint a települési környezetvédelmi programokat.

A tréning során bebizonyosodott, hogy az együttműködések nem jellemzőek ezen a területen. Sok értékes program valósul meg úgy, hogy a kistérségben élők nem vagy nagyon kis mértékben értesülnek róla. A megvalósításban szívesen részt vennének, ha jobb lenne az egymás közötti kommunikáció. A nap végi összegzésből egyértelművé vált, hogy igény van több közös tervezésre, együttgondolkodásra.

A projekt segítségével az elért településeken erősödött a társadalmi együttműködés.  Felismerve az ebből adódó lehetőségeket, a nap végére a vállalt célok is ezt tükrözték:

Ø      Ősszel a Földünkért Világnap keretében elindítják a szülőkkel együtt a települések tisztaságát célzó munkát, amit folyamatosan fenntartanak.

Ø      Fenntartják a turistautak tisztaságát.

Ø      Összefogással karban tartják a turistajelzéseket.

Ø      Keresik az együttműködések további lehetőségeit.

A projekt elindított egy folyamatot, aminek az ébrentartásához több hasonló tréningre van szükség.

Több kistérségben, ill. a későbbiekben járásokban kéne hasonló munkát végezni. Igazán eredményes akkor lenne ez a tevékenység, ha a helyi döntéshozóknak nem a túlélésért kéne harcolniuk, hanem aktív részesei lennének a műhelymunkáknak, és vállalt társadalmi szerepüknek megfelelően fognák össze a településen működő intézmények, civil szervezetek környezetvédelmi tevékenységét.
                   
                   
 A mellékelt képek a különböző helyszínek műhelymunkáit örökítette meg.
 

                                                                                                       Kurucz Lászlóné
                                                                                                       projektmenedzser