Ősz kincsei

         természetesen a természettel


Gyűjtsd össze az ősz kincseit!
                                
I. forduló feladatai


Az első fordulóban a következő feladatokból választhattok egyet – egyet! (Egy önállóan megoldhatót és egy felnőtt segítségét igénylőt.)

Választható feladatok önálló munkához:

  • Termések gyűjtése, szárítása, feldolgozása

Gyűjtsetek lakóhelyetek környékén fogyasztható növényeket, növényi részeket! Készítsetek belőle különféle tartósítási eljárásokkal télen is fogyasztható terméket! (szárítás, aszalás, lekvárfőzés, stb.)

Beküldendő: a gyűjtés, elkészítés folyamata közben készült fényképek, a tartósítási eljárások leírása. Egy kicsit tegyetek félre belőlük, hogy el tudjátok hozni a jutalom napra!

Segédanyag: Blogajánló, internetes oldalak a témában

  •   Játékok, használati eszközök, hangszerek készítése természetes anyagokból

Gyűjtsetek a természetben fellelhető anyagokat, erdőben, szántóföldön, réten, vízparton, kertben stb., és felhasználásukkal készítsetek hangszereket, játékokat! Szárnyaljon a fantáziátok!

Beküldendő: az elkészült tárgyak vagy azok fényképei. Ha a tárgyak beküldését nem tudjátok megoldani, őrizzétek meg őket a projekt zárásáig.

  • Az iskolában keletkező hulladék feltérképezése, ötletek kidolgozása annak csökkentésére

Készítsétek el az iskolátok hulladéktérképét! Az intézmény térképvázlatán jelöljétek, hol és milyen jellegű hulladék képződik. Az elkészítésnél is lehetőleg hulladékot hasznosítsatok újra! Külön értékeljük a kreatív technikákat a hulladékok jelölésére (rajzok, különböző felragasztott anyagok is jelölhetik a hulladékokat). Ha szükséges, készítsetek hozzá jelmagyarázatot! El is helyezhetitek a térképet az iskola falán vagy az egyik faliújságon.

Állítsatok össze egy tervet az iskolai hulladék csökkentésére! (Mi az, amit ti, iskolatársaitok vagy a tanátok, dolgozók közreműködésével meg tudtok oldani? Mihez kell külső segítség, milyen, és hogyan tudnátok elérni? Amit ti is megtehettek, tegyétek meg!

Beküldendő: a hulladéktérkép és az akcióterv vagy azok másolata, fényképe. (olvasható térkép látható jelölésekkel).

Segédanyag: Hulladékcsökkentési tanácsok

  • Népi megfigyelések, népszokások

Gyűjtsétek össze egy kiadvány formájában az őszhöz, adventhez, karácsonyhoz kapcsolódó népi megfigyeléseket, népszokásokat, ételek receptjeit. Készítsetek belőle iskolatársaitok, lakókörnyezetetek számára egy nyomtatható kiadványt.

Vagy készíthettek naptárt is a népi megfigyelésekből, népszokásokból, a jövő évre vonatkozóan. Ez a naptár iskolátok hasznos dísze lehet!

Beküldendő: az elkészült nyomtatható kiadvány elektronikus formában vagy a naptár vagy annak képe.

Segédanyag: Internetes weboldalajánlók

Segítséggel megvalósítható feladatok:

  • Hagyományos, illetve tartósítószerek nélküli befőzés (kökénylekvár, savanyú káposzta, szárított, aszalt termények, stb.) családi segítséggel

Felnőtt segítségével tartósítsatok valamilyen terményt! Jól őrizzétek, mert a projektzáróra ebből is kell mintát hoznotok!

Készítsetek még egy receptgyűjteményt is ebben a témakörben, amiben szerepel az alkalmazott eljárás leírása is!

Beküldendő: receptgyűjtemény, fényképek a tartósítás munkafolyamatáról, fényképek az elkészült befőttről, lekvárról, savanyúságról.

  • Régi családi receptek alkalmazása, közzététele

Gyűjtsetek régi családi recepteket az őszi, téli idényzöldségek, gyümölcsök feldolgozásához (gesztenye, káposzta, alma, stb.)! Próbáljátok meg a lakóhelyetekre jellemző tájjellegű, egészséges vagy különleges ételeket összegyűjteni!

Beküldendő: a receptgyűjtemény.

  • Interjú készítése egy biogazdával, egy kézművessel, egy kistermelővel vagy egy idős helybélivel

Készítsetek interjút egy biogazdával, kézművessel, kistermelővel vagy helyi kisiparossal, esetleg a lakóhelyeteken élő idős emberrel, a segédletben megadott szempontok szerint!

Beküldendő: interjú, fénykép.

Segédanyag: Az interjúkészítés lépései, kérdésötletek

Ha van az iskolának weboldala, oda is tegyétek fel a beküldött munkákat!

A feladatok teljesítési határideje:          2013. január 5.

A munkákat területenként a következő címre kérjük beküldeni:

Észak-magyarországi régió:         Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
                                            Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola
                                            3762 Szögliget, Dózsa György utca 29.


Dél-alföldi régió:                       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
                                            Kalocsa és térsége Általános Iskola Kertváros
                                            6300 Kalocsa, Jókai u. 1.


Közép-magyarországi régió:       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
                                           Gazdagrét-Csikihegyek Általános Iskola
                                           1118 Budapest, Csiki-hegyek u. 13-15.


Dél-dunántúli régió:                  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
                                            Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola
                                            7628 Pécs, Török István u. 13.

A többi pályázó az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti a munkáit.

A jelentkező csapatok az e-mail címükre kapják a segédleteket a jelentkezés beérkezése után.

Sok sikert a felkészüléshez! Érdeklődéssel várjuk munkáitokat!